Saturday, May 21, 2011

Fikir Zikir

Melihat dan penglibatan diri (InsyaAllah) secara serius dalam bidang sains membuatkan diri ini terfikir, indahnya apabila pengkajian berakhir dengan ketauhidan pada Allah S.W.T. Alhamdulillah!

Membuat diri terfikir, alangkah bertuahnya dan indahnya perasaan hamba-hambaMu yang bergelar saintis 'tersungkur' menyembah Allah seperti sujudnya para ahli sihir yang mengakui kebenaran Nabi Musa a.s sebagai Rasul di zaman firaun ketika kalahnya ular mereka dibaham ular (mukjizat) Nabi Musa. Pastinya mereka merasai keindahan dan kesyukuran mendapat taufik dan hidayah untuk menjadi hamba Tuhan Yang Esa, sehingga tidak takut diseksa firaun.Oh, Allahuakbar!

Merenung pensyarah dari kejauhan di bilik kuliah yang berhawa dingin yang hangat dengan perasaan moga mereka yang hebat menerangkan pada anak muridnya tentang erti kehebatan jantung berdegup merasai nikmat kesejukan menghirup madu kemanisan iman. Melihat kehebatan tubuh manusia yang dicipta sehebat-hebatnya, tetapi jangan dilupa tentang penciptaan alam yang lebih hebat, tetapi sedihnya sedikit sekali yang menyedarinya. Ya, hanya yang berakal merasai! Subhanallah!

Melihat bumi Malaysia yang indah pada pandangan fizikal pentadbirannya tanpa merasakan kesakitan dan keparahan rohani penghuninya dalam mentadbirnya.

Diri ini sayang pada negara ini, ya 1 Malaysia semestinya.

Ya Allah, hamba mohon diberi taufik dan hidayah pada kami semua untuk berubah sebelum murkaMU datang.

Tolonglah ya Allah.

Ya, Allah menguji sesuai dengan kemampuanmu, so, lakukanlah semampunya demi kebaikan umat ini supaya kamu ada hujah dihadapan Hakim Yang Agung nanti....

InsyaAllah, moga kami bermanfaat untuk agamaMU.

p/s: mohon doa, supaya bergraduasinya kita dari universiti bukanlah hanya kejayaan mengenggam segulung ijazah yang enak dimamah anai-anai, sebaliknya hebat membawa perubahan semampumu di bidangmu demi Tuhanmu yang menyayangimu ^^,

hanya kata-kata dari hati.

Assalamualaikum w.b.t.

No comments: